[weglot_switcher]

Stappenplan

HOE VIND U UW DROOMHUIS IN DE
COSTA DEL SOL

De aan- en verkoop van een woning in Spanje werkt net iets anders dan in Nederland of België. U maakt bijvoorbeeld niet elke keer een afspraak met een andere makelaar voor een bezichtiging. U werkt met één makelaar die alle bezichtigingen voor u regelt. De kosten van deze diensten zijn voor de verkopende partij. Daarnaast zijn er tal van andere juridische, fiscale en organisatorische verschillen met de aan- en verkoop van een woning in Spanje. Deze kunnen per gebied anders zijn.
Het team van FM (t)huis in Spanje is Nederlands. Ook de contracten worden vertaald naar het Nederlands, zodat u altijd precies weet wat u tekent. Het team beschikt over kennis van de lokale markt, en werkt nauw samen met lokale specialisten die het gebied persoonlijk kennen. Zo hebt u altijd de beste én onafhankelijke dienstverlening. Ons team van FM (t)huis in Spanje begeleidt u van A tot Z zodat u altijd weet waar u aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

STAP 1 WENSEN EN BUDGET

Uiteraard is het belangrijk te weten hoe uw Spaanse droomhuis eruitziet. Wordt het een appartement met zeezicht? Of toch luxe villa met meerdere slaapkamers en een privé zwembad? Of een authentieke finca in het binnenland van Andalusië die u als Bed & Breakfast kunt gaan inrichten? Uw wensen zijn leidend en Het team van FM (t)huis in Spanje helpt u graag bij het in kaart brengen van uw woonwensen. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Er komen buiten de vraagprijs nog wat extra kosten bij. Namelijk 10 à 11% bij bestaande bouw en 13 à 14% bij nieuwbouw.
Denk hierbij aan belasting (7%), notaris kosten (1%), advocaat kosten (1%), en 1% overige kosten.

Bij nieuwbouw is de belasting 10%

Een volledige hypotheek is nooit mogelijk. De regel hier is dat u de kosten koper én circa 30% a 40% van de aankoopprijs zelf moet kunnen financieren. Als u vooraf uw financiële mogelijkheden in kaart heeft, voorkomt dat teleurstellingen. Wij kunnen dit voor u, geheel vrijblijvend, in kaart laten brengen.

STAP 2 KENNISMAKEN

Het is mogelijk om een kennismakingsgesprek te laten plaatsvinden op de locatie die u wenst. Op basis van dat gesprek stellen wij uw woonwensen en budget samen en gaan wij voor u aan de slag met onze zoektocht naar uw droomwoning. Uiteraard is het ook mogelijk om dat via Teams, Zoom, Telefoon en/of e-mail te doen.

STAP3 ZOEKEN

Nadat het helder is wat uw wensen en mogelijkheden zijn, gaan we op zoek naar geschikte woningen. U ontvangt een voorstel per e-mail en kunt vervolgens aangeven of de voorgestelde woningen u aanspreken. Hebben we niet direct de juiste woning voor u gevonden, dan gebruiken we uw feedback om de zoektocht verder te verfijnen. Uiteraard kunt u via onze website ook zelf de woningdatabase raadplegen.
Ook woningen die u elders via internet vindt kunt u aan ons doorsturen zolang u zich niet vooraf inschrijft bij het huis. Wij raden u zeker in het begin van uw zoekproces via iIdealista, Kyro en dergelijke websites ons de link door te sturen van de door u geselecteerde woning(en). Wij gaan de info voor u uitvragen en geven deze zo snel mogelijk aan u door. Helaas zijn de huizen hierop vaak niet meer beschikbaar en is plaatsing op deze sites alleen een trigger voor de aanbieder om hiermee nieuwe contacten op te doen.

STAP 4 BEZICHTIGEN

Heeft u één of meerdere woningen gezien die u aanspreken? Dan is het zover om af te reizen naar de Costa del Sol. Wij maken in overleg met u afspraken met de verkopende makelaars om de woningen te gaan bezichtigen. U wordt door ons op de bewuste dag opgehaald in uw hotel. Vanuit hier gaan we een dagje huizen bekijken en natuurlijk de omgeving. Wij laten u niet alleen de geselecteerde panden zien maar ook de omgeving met zijn faciliteiten aangezien het niet alleen draait om de binnenkant van de woning maar ook zeker de locatie. De lunch wordt u door ons aangeboden. Buiten het begeleiden van u tijdens de dag denken wij kritisch mee of de woningen werkelijk aansluiten op uw zoekprofiel. Het geheel is belangrijk.

STAP 5 ONDERHANDELEN

Wanneer er na de bezichtigingen een woning is waar uw hart sneller van gaat kloppen en u dus besluit om overgaan tot koop, doen wij voor u de onderhandelingen over de prijs en de verkoopvoorwaarden. Uw belang staat hierbij voor ons voorop, wij zijn immers uw aankoopmakelaar. Als het gaat om nieuwbouw moet u er rekening mee houden dat het vrijwel niet mogelijk is korting te bedingen. Bij bestaande bouw bent u afhankelijk van de verkoper. Wil deze snel verkopen? Dan kunnen wij een lager bod dan de vraagprijs doen. Heeft de verkoper geen haast? Dan is er kans dat de onderhandelingsruimte in de vraagprijs minder groot is.

STAP 6 RESERVEREN

Zodra de verkoper uw bod heeft geaccepteerd, dan wordt er een reserveringscontract opgesteld om de woning van de markt te halen. Vanaf dat moment mogen er geen bezichtigingen en/of biedingen meer plaatsvinden. Afhankelijk van de aankoopprijs betaalt u in deze fase € 3.000,- tot € 15.000, - om de woning van de markt te halen. Dit bedrag stort u op de derdenrekening van uw eigen advocaat of de makelaar als het bestaande bouw is. Voor nieuwbouw gaat het rechtstreeks naar de bouwer. Dit contract is meestal ongeveer 2 weken geldig.
In deze periode gaan wij andere zaken met u regelen zoals de advocaat, eventueel een hypotheek adviseur en zelfs de verhuuradviseur.

De advocaat gaat voor u onderzoek doen naar de juridische staat van de woning. Uiteraard proberen we een bod onder voorbehoud van de juiste juridische staat van het onroerend goed te doen zodat u uw reserveringsbedrag niet kwijtraakt. Dit is met nieuwbouw wat lastiger. Hierbij loopt u het risico dat u het reserveringsbedrag niet terugkrijgt als u besluit de woning niet aan te schaffen. Wij werken samen met advocatenkantoren, gespecialiseerd in onroerend goed en adviseren u uiteraard vooraf uitgebreid over de te nemen stappen.

Na de reservering is het eveneens van belang dat er een NIE nummer (officieel id-bewijs in Spanje) voor u wordt aangevraagd en dat u een bankrekening opent. Ook hierin begeleiden we u en gaan wij met u mee. Desgewenst kunt u ook een volmacht afgeven waarmee wij deze diensten voor u kunnen verzorgen.

STAP 7 AANKOOP

Na het tekenen van het reserveringscontract wordt meestal binnen 2 weken a een maand een koopcontract opgesteld. Hierin staan alle rechten en plichten van de kopende en verkopende partij. Meestal wordt u op dat moment gevraagd een aanbetaling te doen, zeker als de overdrachtsdatum wat verder in de toekomst ligt. In deze fase vult u het reserveringsbedrag dat u heeft overgemaakt aan tot 10% van de aankoopprijs. Deze 10% wordt dan overgemaakt naar de bankrekening van de huidige eigenaar. Als u na deze aanbetaling beslist om toch van de aankoop af te zien dan is deze 10% niet terug te vorderen. Als de huidige eigenaar na ontvangst van deze 10% beslist de koop te ontbinden dan kan in sommige gevallen zo zijn dat u 20% van de overeengekomen koopsom betaald krijgt.

STAP 8 OVERDRACHT

Over het algemeen kunt u binnen 2 tot 3 maanden na ondertekening van het koopcontract naar de notaris om de overdrachtsakte te tekenen. Als alle partijen hieraan mee willen werkenen alle documentatie over de woning correct en aanwezig is, is het mogelijk dit proces te versnellen. Dit tot zelfs binnen twee weken!
Voor de overdracht bij de notaris zullen wij als makelaar, al dan niet samen met u, een check up doen van het huis. De notaris zorgt vervolgens voor de inschrijving van de akte in het landsregister. Hij leest het uittreksel van de eigendomsakte voor (de ‘escritura’), regelt ter plekke de financiële afhandelingen en daarna ontvangt u de sleutels van uw Spaanse woning.

Het overzetten van de contracten voor elektra, water en andere zaken gebeurt vervolgens door uw advocaat als onderdeel van diens aankoopbegeleiding. Met de verzekeringen van het huis, en bijvoorbeeld internet kunnen wij u weer helpen. Denkt u eraan om minimaal een voorlopige verzekering voor het huis af te sluiten welke ingaat op de dag van overdracht?

STAP 9 UW WONING

Wanneer u de sleutels van uw nieuwe Spaanse woning heeft ontvangen wilt u het uiteraard naar eigen smaak gaan inrichten of wellicht zelfs gaan verbouwen. Ook hierbij kunnen wij u helpen! Wij brengen u in contact de beste specialisten op deze gebieden. Desgewenst al tijdens of voor de reserveringsperiode zodat u tijdig weet wat de kosten en mogelijkheden zijn.

Bauke De Vries

Heeft u vragen?

Wilt u graag eens contact met ons om samen te bepalen welke regio het best aansluit op uw wensen? Neem eens vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag verder.
Privacybeleid*
Frans Mulder Thuis in Spanje
Fm thuis in Spanje
Urb. Balcon del Golf
C. Topacio 2 Local 3
29649 Mijas - Malaga
[email protected]

Nieuwsbrief


Schrijf je nu in en ontvang de beste aanbieding van nieuwbouwprojecten aan de spaanse kust.
VERFIJN UW ZOEKOPDRACHT

Prijs

Prijs